Quantcast
Channel: Region Västerbotten
Viewing all 1963 articles
Browse latest View live

September månad på Skellefteå sjukhusbibliotek

$
0
0

Vad händer på Skellefteå sjukhusbibliotek under september månad? Lasarettsvandring, visning av bildspel om fåglar, stickkaffé och hållbarhetsvecka är några aktiviteter som du kan läsa mer om i bilagan nedan.

Alla intresserade är varmt välkomna att ta del av arrangemangen!


2016-11-08 Från han till hon. Ann-Christines resa till sig själv

$
0
0

Med humor och värme berättar hon om vägen till Ann-Christine, vad som menas med en transperson, om varför vi skrattar åt en karl i klänning men inte åt en kvinna i kostym och om normerna som styr våra liv. Du får också veta hur tranpersoner blir bemötta och hur en arbetsplats kan bli mer välkomnande för transpersoner. Välkommen till en spännande föreläsning som egetligen handlar om att vara sig själv och tillåta andra att vara det också.

Tisdag 8 november 2016 18:00-20:00

2016-10-20 Inbjudan till utbildning i ORS/SRS

$
0
0

Med hjälp av skalorna ORS/SRS och samtalet utifrån dessa, kan man på ett enkelt sätt följa resultat och arbeta med brukarens/klientens feedback.

Utbildningen består av två heldagar där du får möjlighet att lära dig grunderna för att arbeta med ORS/SRS. Ytterligare träffar för uppföljning av utbildningen planeras tillsammans med deltagarna. Mellan träffarna får du även möjlighet till individuellt stöd.

Utbildare: Gun-Eva Andersson-Långdahl och Roger Marklund, båda verksamma vid Rådgivningen Oden i Skellefteå där man arbetat med utvärdering tillsammans med klienten sedan tidigt 90-tal och använt ORS/SRS i ca 10 års tid.

Målgrupp: Personal inom länets kommuner och landsting som arbetar med utredning, samtalsstöd och behandling inom missbruksområdet.

Tid o plats: Torsdag den 20 oktober 2016, samt torsdag den 8 december 2016 Tiden för båda dagarna är kl 10:00-15:00 (Kaffe och smörgås serveras från kl 09:30)

Utbildningen är förlagd till Skellefteå, lokal meddelas senare.

Anmälan: Senast den 26 september via Anmäl dig här

Då antal platser är begränsat kan anmälan komma att stängas tidigare.
Ingen kursavgift – lunch bekostas av deltagarna
En avgift på 500 kr/tillfälle debiteras dock vid oanmäld frånvaro.

2016-09-21 Branschforum med tema integration

$
0
0

Välkommen till höstens första Branschforum, en mötesplats för dig som jobbar eller är engagerad i kompetensförsörjningsfrågor i Västerbotten. Den här gången går vi från systemperspektivet på integration till de verkliga erfarenheterna och upplevelserna; hur är det för utrikesfödda att komma in på den svenska arbetsmarknaden? var finns komplikationerna och fördelarna? Vilka möjligheter och utmaningar ställs man inför som arbetsgivare? Hur tillvaratas de möjligheter som den nya arbetskraften ger för tillväxten, internationaliseringen och kompetensförsörjningen?

Huvudtalare är Wadih El-Achkar, vd Start-up Stockholm

Samtalsledare är Maria Nilsson, vd Experto Credo

Vad: Branschforum tema integration

När: 21 september 2016 kl. 08.30-12.00

Var: Nolia, Umeå

Anmälan: Klicka här

 

För mer information:

Aurora Pelli

Projektledare Kompetensplattform Västerbotten

070-611 57 77, aurora.pelli@regionvasterbotten.se

2016-11-07 Anna Sundström – Lindmark inleder Psykeveckan i Skellefteå

$
0
0

Psykeveckan 2016 – Skellefteå
Måndag 7 november 19:00 – 21:00

Farfar förlorade sitt företag i samband med en djup depression och trettio år senare tog min far sitt liv på grund av samma sjukdom. Min egen rädsla för att drabbas av det där mörkret var en stor drivkraft när jag skrev boken I skuggan av ett geni – Arvet från uppfinnaren som tog hissen upp till himlen.

Jag kommer att berätta om vikten av att minska stigmat kring psykisk sjukdom men också om hur kreativiteten och galenskapen kan hänga samman. Dessutom kommer jag att berätta om skrivandet som verktyg för att läka sorg

Spännande tävlingsformat för film

$
0
0

Noomaraton är ett nytt slags tävlingsformat där deltagarna får 24-timmar på sig att göra en kortfilm. Tävlingen anornas av Film i Västerbotten och går av stapeln 3-4 september och fram till starten hålls förutsättningarna hemliga. Vinnarna från länet kommer sedan tävla i riksfinalen i Stockholm den 8:e oktober i år. Tävlingen riktar sig till alla som är intresserade av filmskapande.

– Det här är en kul och kreativ tävling där vem som helst får vara med. Om du någonsin funderat på att göra en egen film tycker jag att du ska ta chansen och göra det nu. Det sitter inte i tekniken, du kan använda din telefon eller surfplatta och få ett bra resultat, säger Johan Lundkvist, filmkonsulent vid Film i Västerbotten.

Tävlingskonceptet kallas för Noomaraton och genomförs i stort sett i hela landet och förutsättningarna är lika för alla tävlande – det vill säga att de är hemliga. Vid startskottet kommer deltagarna få information om tre platser, tre föremål och ett tema som utgör grunden för filmens innehåll. Deltagande lag ska bestå av ett filmteam på 1-4 personer, utöver detta får varje lag ta hjälp av skådespelare och statister men resterande arbete utförs av teamet själva.

Resultatet ska vara en film som är max 5 minuter lång och bidraget bedöms sedan av en jury efter givna kriterier: berättelsens förmåga att gripa sin publik, hur väl filmen speglar förutsättningarna och filmiskt hantverk. Senast 24 timmar efter startskottet ska den färdiga filmen vara inlämnad till Film i Västerbotten via fildelning, Youtube eller Vimeo.

Onsdag den 7 september klockan 18.00 visas de tävlande bidragen på Folkets Bio, varefter juryn utser två bidrag som kvalificerar sig till riksfinalen i Stockholm. Visningen är öppen för allmänheten och entrén är gratis.

FAKTA:
Noomaraton är en öppen filmtävling som anordnas av Film i Västerbotten där lag om 1-4 personer har 24 timmar på sig att göra en kortfilm på max 5 minuter.

Sista anmälningsdag
12.00 fredagen den 2 september 2016

Tävlingstider:
Start: Lördagen den 3 september 09.00.
Slut: Söndag den 4:e september kl 09.00

Visning och prisutdelning på Folkets Bio:
Onsdag den 7:e september kl 18.00

För mer information och anmälan besök Film i Västerbottens hemsida.

Kontaktpersoner
Johan Lundkvist | johan@filmivasterbotten.com | 070-241 34 37

Presskontakt
Emil Hägglund | emil.hagglund@regionvasterbotten.se | 076-141 05 05

2016-10-05 Du gör skillnad

$
0
0

Välkommen till en inspirationsdag om mat och måltider för äldre, konferensen riktar sig till personal som arbetar inom hemtjänst, hemsjukvård, särskilda boenden och landsting. Är du undersköterska, sjuksköterska, chef,
biståndshandläggare, dietist, rehabpersonal, verksamhetsutvecklare, MAS eller politiker med ansvar inom äldreomsorgen?

Då är detta är konferensen för dig. Kom och låt dig inspireras! Max 100 platser, först till kvarn gäller.
Anordnare av konferensen är FoU Välfärd/Region Västerbotten, Västerbottens läns landsting och Umeå universitet.

Dag onsdag den 5 oktober 2016
Tid klockan 9.00 –16.00
Plats Umeå Folkets Hus, lokal Loke
Anmälan senast 28 september 2016 till: asa.bygdeson@regionvasterbotten.se
Välkomna Dagen är kostnadsfri!

Regeringen vill se mer digitalisering och fjärrundervisning i skolan

$
0
0

Region Västerbottens konferens Aktuell skolpolitik inleddes under onsdagen med tal av Lena Hallengren (S), ordförande för riksdagens utbildningsutskott, som klargjorde regeringens tydliga ambitioner med att ge digitaliseringen en större roll i skolan.

Skolan är ett objekt för konstant debatt, med många åsikter om läraryrkets status, lärarlöner, klasstorlekar och kunskapsresultat. Hallengren framhävde elevernas kunskapsresultat som regeringens högsta prioritet i sin skolpolitik.

– Regeringen ser med oro att det finns tydliga olikheter mellan skolor och klasser i landet. Vi behöver satsa mer resurser på de som behöver mest stöd. Det behöver inte nödvändigtvis handla om mer pengar, utan om hur vi fördelar de pengar vi har.

Digitalisering i skolans alla delar

Den sittande regeringen vill se en mer digitaliserad skola. Inte bara för att det ligger i tiden, utan även för att uppnå effektiviseringar. Lärarens roll lyftes fram som avgörande.

– Teknik och digitalisering ska inte vara ett ämne för sig, det ska vara en naturlig del av hela skoldagen, oavsett hur gammal läraren är och när han eller hon utbildades. Lärarna måste hålla sig à jour med dagens teknikutveckling.

Hallengren underströk att det som är skolans uppdrag kan göras ännu bättre med hjälp av digitaliseringen.

– Hela utbildningssystemet måste se över hur man arbetar med teknik. För att vi ska kunna möta arbetsmarknadens behov krävs en flexibel arbetskraft i skolan med en lust att lära sig mer om teknik.

Lena Hallengren valde att exemplifiera genom att lyfta frågan om fjärrundervisning, en frekvent debatterad fråga i landets mer glesbefolkade län.

Regeringen ställer sig positiv till en ökning av fjärrundervisning. Hallengren menade att det inte endast är med anledning av att säkra utbildning i delar av landet med stora geografiska avstånd, utan även att behovet ökat i samband med fler nyanlända elever med behov av modersmålsundervisning. Till exempel vill man se över möjligheten att låta en kommun utöva modersmålsundervisning åt en annan kommun genom fjärundervisning.

Hallengren var dock tydlig med att det fortfarande finns många frågor kvar att besvara innan fjärrundervisningen kan utökas:

– Hur stor del av en elevs skolvecka ska få vara via fjärrundervisning och behövs särskild kompetens hos lärarna?

Budskapet från den socialdemokratiska utskottsordföranden var dock tydligt: digitaliseringen ska få ett betydligt större utrymme i skolan.

– Om digitaliseringen inte har en naturlig plats i skolan kommer det bli mycket svårare för människor att ta till sig kunskap och vara en del av arbetsmarknaden i framtiden, avslutade Lena Hallengren.

Aktuell skolpolitik hålls i Skellefteå den 31 augusti till den 1 september och arrangeras av Region Västerbotten i samarbete med Skellefteå kommun. Läs mer om konferensen och ladda ner programmet här.

Hela konferensen livestreamas på www.regionvasterbotten.se/direkt.

För mer information:

Tobias Thomson

070 – 636 29 31, tobias.thomson@regionvasterbotten.se

Presskontakt:

Micaela Löwenhöök

Kommunikatör Region Västerbotten

070-316 37 01, micaela.lowenhook@regionvasterbotten.se

 

 


I Finland är programmering obligatoriskt på schemat

$
0
0

Programmering skrivs in i läroplanerna runt om i världen med rasande fart, som eget ämne eller integrerat i andra ämnen. I Finland har en ny läroplan varit i bruk i två veckor där en mångsidig kompetens står i fokus. Linda Manilla, forskare i datavetenskapens didaktik och utbildningsteknologi vid Åbo Akademi, berättade för konferensen Aktuell Skolpolitik om hur programmering blivit en självklar del av den finska skolan.

Världen behöver programmerare som klarar av att fixa alla de system som byggs upp överallt i samhället.

– Vi har rätt att förstå hur system fungerar och varför vi använder oss av dem, därför är programmering viktigt som baskunskap, sa Linda Manilla. f Programmering bidrar också till logiskt och kritiskt tänkande.

Logik och algoritmer förstärker barnen och ungdomarnas logiska tänkande. Linda Manilla exemplifierade genom att jämföra med att koka te. Alla vet vad koka vatten innebär, men en robot vet inte vad begreppet innebär. I programmeringens värld måste eleverna bryta ner processen i detaljer.

Det finns flera program anpassade för barn för att skapa intresse för programmering. Manilla visade lekfulla program med färgglada figurer där logiskt tänkande, matematik och enkel fysik leder barn till att kunna utföra basal programmering.

Hon underströk dock att det fortfarande finns normer kring programmering och programmerar:

– Normen säger att en programmerare är en vit ung man med glasögon. Enligt de mätningar som gjorts är endast 15 procent av programmerarna kvinnor. Vi måste jobba hårt för att bredda den här poolen, och där har skolan en viktig roll. Vi måste visa på att det här är något alla kan jobba med.

Hon påpekade även att mångfalden spelar en viktig roll för att bredda de agendor och intressen som styr samhällsutveckling. Om programmering endast är något som används av multinationella företag ger det en särskild samhällsutveckling, medan om det används av hela samhället så blir samhällsutvecklingen en annan.

I den nya läroplanen som tagits fram i Finland är digital kompetens en av sju fokusområden. Programmering ingår i fokusområdet, där det beskrivs som en medborgarfärdighet. I läroplanen jobbar eleverna i årskurs 1-2 med symboliskt språk, i årskurs 3-6 med programmeringsspråk och i årskurs 7-9 med egen produktion.

– Läroplanen har varit väldigt omdebatterad och många har frågat sig hur vi i Finland tänker. Jag är helt övertygad om att vi tänker rätt, avslutade Linda Manilla.

Galleri Alva september: Kristina Nilsdotter

$
0
0

I utställningen Längtan söker saga på Galleri Alva den 2-27 september 2016, visar Kristina Nilsdotter målningar och skulpturer i flera material. Vernissage hålls fredagen den 2 september.

-Vart är mina bilder på väg, undrar konstnären, när hon försöker sammanfatta utställningen. Ibland är det först i efterhand som jag ser sambanden som har knutits ihop.

Målningarna gestaltar ensamma människor där frågor som ”Vad gör vi här?” är återkommande. Flera av uttrycken är drömmande, längtande, dömande och undrande.

Skulptören och målaren Kristina Nilsdotter, född i Luleå 1966, numera bosatt i Nordmaling, är utbildad på bl.a. Kungliga Konsthögskolan i Stockholm och Konsthögskolan i Umeå. Efter avbrutna studier och ett långt uppehåll från konstnärskapet återupptog hon skapandet 2008 och har åren sedan dess mest arbetat med figurativa skulpturer, teckning och måleri i olika tekniker.

Kristina Nilsdotter har haft separata utställningar i Norrbotten och Västerbotten, bl.a. på Norrbottens Museum och Konsthallen i Luleå, Ljusgården i dåvarande Umeå stadsbibliotek, och nu senast i Nordmalings bibliotek. Hon har även deltagit i många jurybedömda salonger på olika håll, bl.a. på Liljevalchs Konsthall, Edsviks Konsthall och Skellefteå Konsthall.

Läs mer om Kristina Nilsdotter på hennes hemsida och på Facebook.

Vernissage för utställningen Längtan söker saga hålls på Galleri Alva, vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå, fredagen den 2 september kl. 12.00.

För mer information:

Peter Lundström, ansvarig Galleri Alva, 070-5989436

Micaela Löwenhöök

Kommunikatör Region Västerbotten

070-316 37 01

micaela.lowenhook@regionvasterbotten.se

 

DELA-priset 2016-års möjliggörande arbetsgivare

$
0
0

Priset som går till en arbetsgivare som visat ambition och förmåga att stödja personer med psykisk funktionsnedsättning i deras strävan att bli delaktiga i arbetslivet.

Nomineringen ska innehålla:

  • Namn och kontaktuppgifter på den arbetsgivare/företag som du vill nominera
  • En motivering på max 10 rader där det framgår varför du anser din kandidat bör få årets DELA-pris
  • Namn och kontaktuppgifter på dig som nominerar

Nomineringen skickas till lena.yndestig@vll.se senast 28 september 2016

För DELA-gruppen
Lena Yndestig    

Västerbotten ska läsa mera

$
0
0

Fredagen den 9 september bjuder Länsbiblioteket i Västerbotten och ABF in till uppstartsdag i Lycksele för projektet ”Västerbotten läser”. Satsningen ska främja läsandet i hela länet och bygger vidare på tidigare projekt i Norsjö, Skellefteå och Umeå – som alla utgått ifrån konceptet ”en bok – en plats”. Västerbotten läser kommer stötta länets bibliotek med hjälp av gemensamma berättelser, läsande förebilder och nya metoder. Uppstartsdagen riktar sig till all bibliotekspersonal i länet.

– Det går att jobba med läsfrämjande på många olika sätt, det har bibliotekarier alltid gjort. I Västerbotten har metoden ”en bok- en plats” fungerat bra tidigare, till exempel i ”Norsjöbygden läser” och ”Umeåregionen läser”. Med Västerbotten läser vill vi vidga konceptet till att inbegripa hela länet, säger Jenny Lindmark, länsbibliotekskonsulent vid Region Västerbotten.

I nysatsningen kommer bland annat kända länsprofiler vara med och välja ut västerbottniska texter som biblioteken sedan kan använda sig av. På detta sätt kan läsandet få ett ansikte och förhoppningen är att nå en vidare målgrupp som sträcker sig över alla åldrar.

– Känslan är att läsfrämjandet tidigare främst varit förknippad med barn och unga. Därför kommer första året med projektet rikta sig till våra vuxna målgrupper och förhoppningen är att få med oss så många som möjligt. Läsandet är en viktig del i identitesskapandet och det finns så mycket att lära om Västerbotten genom att ta del av vår anrika berättarkultur, fortsätter Jenny Lindmark.

Under uppstartsdagen medverkar bland andra Annelie Brännström-Öhman, professor i litteratur- och genusvetenskap vid Umeå universitet, Therese Eriksson, litteraturkritiker och kulturskribent, och projektets initiativtagare Kendra MacDonnell.

Senare i höst kommer Region Västerbottens nya webbplats uppdateras med nyheter om de läsande förebilderna och de texter som valts ut. På webben kommer även information och nyheter om projektet och verksamheterna ute på biblioteken att uppdateras löpande.

Vad: Uppstartsdag med projektet ”Västerbotten läser”
När: Fredagen den 9 september kl 9.00-15.00
Var: Ansia, Lycksele
För: Alla biblioteksanställda i Västerbotten
Arr: Region Västerbotten och ABF

Detaljer kring dagsprogrammet hittas här.

Press och media är givetvis välkomna.

För mer information och kontakt
Jenny Lindmark | jenny.lindmark@regionvasterbotten.se | 070-322 86 77

Lycksele sjukhusbibliotek i september

$
0
0

Program på sjukhusbiblioteket i Lycksele

September månad går i ett grönt tecken. Vi går på svampexkursion, lyssnar till Alexandra De Paolis örtföreläsning och uppmärksammar det gröna köket under Hållbarhetsveckan. 

Läs mer i bifogat månadsbrev och varmt välkommen

 

 

Omvärldsbevakning och analys av e-tjänsteplattform

$
0
0

Projektet Digitala Västerbotten syftar till skapa förut- sättningar för att öka antalet digitala tjänster i regionen. En viktig förutsättning som lyfts fram i olika samman- hang är möjlighet till att nyttja gemensamma plattfor- mar. Därför vill vi bjuda in till en dag där vi tillsammans omvärldsbevakar och ser vad marknaden har att erbju- da inom området. Vi ser detta som en utgångspunkt för samverkan och fortsatt utveckling inom området digitala tjänster.

Till träffen har vi försökt välja ut de leverantörer som har est antal kommunkunder inom området och bett dem visa sina respektive e-tjänsteplattformar. De leverantörer som kom- mer är:

• Abou ”Automaten”
• Nordicpeak ”OpenE-platform” • Selfpoint ”Selfpoint”
• Artvise ”Artvise e-tjänst

Leverantörerna kommer bland annat redogöra hur deras e-tjänsteplattformar fungerar med avseende på funktionalitet, användarvänlighet, tillgänglighet, säkerhet samt även vilka in- tegrationer som är möjliga och hur systemet kan driftsättas.

Under dagen kommer vi sedan, utan leverantörernas närvaro, ges möjlighet att diskutera vad vi tillsammans skulle kunna uppnå med dessa verktyg/plattformar.

De kommuner som sedan tidigare har en kravspeci kation fram- tagen för denna typ av processtöd bör titta igenom om speci ka- tionen behöver uppdateras inför leverantörsträffarna.

Länk till anmälningsformuläret hittas här.

Eventuellt boende bokar var och en själv.
Om boende bokas hos Hotell Lappland erhålls rabatt vid uppvisande av konferensnamnet ”Digitala Västerbotten”.

Nätverksträff inom insatsområdet Näringsliv i Botnia-Atlanticaprogrammet

$
0
0

Träffen ordnas den 22 september på Guitars i Umeå.

Läs mer om programmet och anmäl dig HÄR.

Anmäl dig senast 12 september!


Säkerställ Arlandas kapacitet innan eventuell nerläggning av Bromma

$
0
0

Arbetsutskottet vid Region Västerbotten har på erbjudan från Näringsdepartementet behandlat ett remissvar på rapporten ”Mer flyg och bostäder”. I rapportens slutsatser framkommer bland annat att Bromma flygplats sannolikt avvecklas år 2038 – ett beslut, som enligt Region Västerbotten, vore förödande om inte Arlandas kapacitet säkrats innan. I detta är man också fullt enig med den statliga samordnaren Anders Sundströms slutsatsatser.

Arbetsutskottet skriver att man delar huvudinriktningen i de slutsatser som förs fram i rapporten och trycker särskilt på betydelsen att Regeringen tar sig an uppmaningen att bära helhetsansvaret för den fortsatta utvecklingen i flygfrågan. Vidare belyses rapportens slutsats att Arlandas kapacitet och funktion som nationellt och internationellt nav behöver säkerställas innan en eventuell nedläggning av Bromma.

– Möjligheten till bra flygförbindelser är viktigt för Västerbotten. Länet utgör mer än en tiondel av hela Sveriges yta vilket innebär långa avstånd och restider. Tillgängligheten till marknader söderut är avgörande för tillväxt och utveckling på en rad områden och Arlanda har i det sammanhanget en strategiskt viktig betydelse. Regeringen måste därför säkerställa att det finns kapacitet även i framtiden, säger Erik Bergkvist, regionråd i Västerbotten.

Arbetsutskottet anser att detta är avgörande och att det bör vara en ledstjärna för Regeringens fortsatta agerande. Det viktigaste i närtid är, enligt arbetsutskottet, att Regeringen snabbt beslutar om att genomföra de utredningar och den tillståndsprövning som krävs för att byggandet av en fjärde landningsbana ska vara klart till och med 2035.

Arbetsutskottets beslut om remissvar går nu vidare till Förbundsstyrelsen och avhandlas den 22 september.

För mer information
Erik Bergkvist
erik.bergkvist@regionvasterbotten.se
070 618 68 55

Mårten Edberg, Infrastrukturstrateg vid Region Västerbotten
marten.edberg@regionvasterbotten.se
070-216 8 625

20-09-2016 Digitalisering av Västerbottens Industri

$
0
0

Region Västerbottens projekt Digilyft bjuder in till ett seminarium om Digitalisering av Västerbottens Industri.

Datum: 20 september

Tid: 09.30-15.00

Plats: Hotell Forsen, Vindeln

Anmälan: Anmäl dig här, senast 16 september.

I programmet finns bland annat ”Data- Ida Boden iViDA AB” om Big Data och prediktiv dataanalys – hur man surfar på den digitala vågen och ”Digitala gränssnitt” – OMIN – Optisk mätteknik för ett innovativt näringsliv med Sara Lindahl och Jonas Sjöberg, Adopticum.

Se aela programmet här: Digitalisering av Västerbottens Industri.

För mer information:

Beatriz Axelsson

Beatriz.axelsson@norsjo.se

Mobil. 072-500 15 30

 

2016-09-22-25 Litteratur & bibliotek från norr på bokmässan i Göteborg

$
0
0

TORSDAG 22 SEPTEMBER

11.00–11.20 Läsning + idrott = sant! Karin Wahlén, nyskapande kulturcoach för ÖFK (Östersunds fotbollsklubb) i ett samtal om det läsfrämjande projektet Passa boken.

13.00–13.20 Där du är ska centrum vara – ett välbehövligt bidrag till den norrländska litteraturhistorien. I tio års tid har kritikern och litteraturvetaren Erik Jonsson rest kors och tvärs i norra Sverige i jakt på ”de andra” författarna, de som skrev i skuggan av centrum, de som förnyade både språk och form och som verkade mot hembygdens påbjudna traditioner och normer.

14.00–14.20 Barnens första språk – mångfald i fokus. Biblioteken i Norrbotten delar ut gåvoböcker på olika språk, i syfte att främja läsning och nå ut till fler. Christina Stålnacke, projektledare, medverkar.

15.00–15.20 Mobibblan – från bokbuss till mobilt bibliotek. Hur nya behov ledde till ett nytt slags bibliotek i Sundsvall.

FREDAG 23 SEPTEMBER

11.00–11.20 Orter och ställen – om platsens betydelse för skrivandet. Presentation av antologin Orter och ställen med texter från 21 författare i region Jämtland Härjedalen. Vi möter hemvändare, inflyttare och kvarstannare. Det handlar om att längta hem och bort, om att flytta till och från.

12.00–12.20 Norrlands Futurum Författaren Theres K Agdler presenterar boken och projektet – Norrlands Futurum. I två noveller, en essä och ett manifest undersöker författaren hur ”boken” och ”Norrland” har skildrats och hur framtiden skulle kunna se ut.

13.00–13.20 Arvet från en uppfinnare. Anna Sundström Lindmarks farfar Alvar Lindmark förlorade företaget Alimak i samband med en depression. Trettio år senare tog hennes far sitt liv. I skuggan av ett geni – Arvet från uppfinnaren som tog hissen upp till himlen är en annorlunda historia om framgång, fall, kreativitet och galenskap, men också ett barnbarns kamp för att ge sin egen berättelse ett lyckligt slut.

14.00–14.20 Deckare över gränserna. Möt Tove Alsterdal som skriver om gränsland, från Tornedalen till södra Spanien och Svarta Havets kust. Nu aktuell med en ny thriller.

15.00–15.20 Där du är ska centrum vara – ett välbehövligt bidrag till den norrländska litteraturhistorien. I tio års tid har kritikern och litteraturvetaren Erik Jonsson rest kors och tvärs i norra Sverige i jakt på ”de andra” författarna, de som skrev i skuggan av centrum, de som förnyade både språk och form och som verkade mot hembygdens påbjudna traditioner och normer.

LÖRDAG 24 SEPTEMBER

11.00–11.20 Årets mottagare av Svenska Akademiens bibliotekariepris. Möt årets pristagare Annika Edlund från Grubbebiblioteket i Umeå i samtal med Nobelbibliotekets Kristian Fredén. Priset tilldelas bibliotekarier vid svenska folkbibliotek som har gjort värdefulla insatser för att främja intresset för klassisk och samtida litteratur.

13.00–13.20 Gånglåt – i takt och otakt med tiden. Ett samtal med Elin Olofsson om hennes romaner som utspelar sig i en fiktiv jämtländsk by som väldigt mycket liknar verkligheten.

14.00–14.20 Att flytta en stad – vem tar hand om känslorna? Författaren Ann-Helén Laestadius har skrivit ungdomsboken Tio över ett och reportageboken Bromsgatan om den stora flytten av Kiruna stad.

15.00–15.20 Skog, sex, sorg och solidaritet. Hanna Wikman, författare och biblioteksassistent, läser ur sin kommande roman om organisering och obändig längtan.

SÖNDAG 25 SEPTEMBER

11.00–11.20 Pehr Stenbergs levernesbeskrivning. Fredrik Elgh berättar om en unik självbiografi och ett uppslaget fönster mot ett liv för 200 år sen. Den fattige bondpojken fick möjlighet att studera vid universitet och återvände sedan till Västerbotten för att arbeta som präst.

13.00–13.20 Det kunde ha hänt här – om förälskelsens och passionens bitterljuva varande. Anita Jacobson, poet och krönikör från Stöde, ger i sin tredje diktsamling Det kunde ha hänt här röst åt förälskelsens och passionens bitterljuva varande. Boken kan ses som en fortsättning på hennes hyllade diktsamling Varannan vecka död som blev nominerad till Selmapriset 2015.

14.00–14.20 Norrbotten – Malmens land. Sveriges och Europas viktigaste producent av järnmalm och länet där gruvnäringen är dess livsnerv men också en källa till konflikt med andra näringar och skadlig miljöpåverkan. Staffan Hansson, professor i teknikhistoria, medverkar.

15.00–15.20 Så lär du dig arabiska på sju dagar. Moder Mothanna, som 2015 pekades ut som misstänkt terrorist, i ett samtal med Andreas Nilsson om deras gemensamma bok. Tanken bakom boken är att fler ska kunna engagera sig i integration genom att lära sig arabiska.

Women with impact den 19 oktober på The Great Northern i Skellefteå

$
0
0

Cleantech är ett prioriterat område i norra Sverige men sektorn växer inte i önskvärd takt och andelen kvinnor inom området är alldeles för låg. Det måste vi ändra på eftersom energi- och miljödriven teknikutveckling berör alla och behöver olika perspektiv för att nå fullt genomslag. För att bidra till förändring bjuder vi in till konferensen Women with impact den 19 oktober på The Great Northern i Skellefteå. Ambitionen är att uppmuntra fler kvinnor att börja jobba inom cleantech, ta ledande positioner och starta företag inom cleantech-sektorn.

När: Onsdag 19 oktober kl 9.30-17.30 med efterföljande mingel till kl 18.30.
Var: The Greath Northern, Storgatan 53, Skellefteå.
Pris: 395 kr inkl. lunch och fika. Kostnadsfritt för studenter, begränsat antal platser.
Anmälan senast 10 oktober: womenwithimpact.eventbrite.com
För mer information: Kontakta projektledare Susanne W Lindström på 070-664 40 28 eller susanne.lindstrom@umea.se.

Fullständigt program finns tillgängligt på cleanergrowth.se den 1 oktober

Orimligt att genomföra hastighetssäkningar

$
0
0

Att lösa nollvisionen med generella hastighetssänkningar från 100 eller 90 km/h ned till 80 km/h i stället för upprustade vägar är helt orimligt.

Det innebär att näringsliv och medborgare mister tillgänglighet samtidigt som effekterna för trafiksäkerheten är marginella. Övergripande beräkningar visar att de tänkta hastighetssänkningarna är kraftigt samhällsekonomiskt olönsamma. Detta var även något som framfördes på ett mycket tydligt sätt både från politiska företrädare och från näringslivet i samband med de remissvar som lämnades i våras på Trafikverkets förslag.

Att man nu från Trafikverkets sida uppenbarligen inte tagit till sig något av den kritik som framfördes i våras är häpnadsväckande. Därför är det nödvändigt att man på nationell politisk nivå griper in för att korrigera den felaktiga väg som Trafikverket uppenbarligen har tänkt sig slå in på. I annat fall riskerar vi successivt fortsatta generella hastighetssänkningar, vilket vore förödande – inte minst i norra Sverige som med våra långa avstånd drabbas hårt.

Det är därför som Region Västerbotten, Region Jämtland Härjedalen och Länsstyrelsen i Norrbotten nu begär företräde hos infrastrukturminister Anna Johansson för att tydliggöra vår syn i syfte att Regeringen ger Trafikverket andra direktiv när det gäller att hantera genomförandet av nollvisionen.

 

Erik Bergkvist, regionråd Region Västerbotten, 070-618 68 55
Robert Uitto, regionråd Region Jämtland Härjedalen, 070-629 13 84
Sven-Erik Österberg, landshövding Länsstyrelsen Norrbotten, 010-225 54 82

Viewing all 1963 articles
Browse latest View live