Quantcast
Channel: Region Västerbotten
Viewing all 1963 articles
Browse latest View live

2016-09-21 Kollektivtrafikens dag 2016 i Skellefteå

$
0
0

Den regionala kollektivtrafikmyndigheten, Region Västerbotten, bjuder in till Kollektivtrafikens dag. I år hålls denna dag i Skellefteå. Vi utgår från målen i det pinfärska Trafikförsörjningsprogrammet 2016–2019. Kollektivtrafikens andel av det motoriserade resandet ska öka kraftigt för klimatets skull. Kollektivtrafiken ska förbättra den geografiska tillgängligheten. För att klara detta, och mycket annat, har vi stora uppgifter framför oss! Vi hoppas att intresseorganisationer, medborgarorganisationer, kollektivtrafikföretag, tjänstemän, politiker, myndigheter och invånare ska sluta upp under denna dag med mycket diskussion och dialog.

Tid Onsdag den 21 september 2016, ca kl 9.00-15.00

Plats Skellefteå

Anmälan Görs här senast 14 september 2016!

Information Bianca Byring, Kollektivtrafikstrateg, Kollektivtrafikmyndigheten i Västerbottens län, Region Västerbotten, bianca.byring@regionvasterbotten.se, 070-516 57 56

På programmet bland annat:

Maria Höglander, VD Norrtåg, om arbetet med Norrtågs långsiktiga strategi.
Erik Ronnle, Nationellt kunskapscentrum för kollektivtrafik K2, om kollektivtrafikens finansiering.
En utbyggnad av kollektivtrafiken är viktig för klimatet, men hur ska den finansieras?
Massor av dialog!

Sprid gärna vidare. Detaljerat program kommer senare!


Samverkansprojekt inom turism får miljoner

$
0
0

Under Region Västerbottens arbetsutskott den 16 juni beslutades att Nordmalings kommun beviljas 2 227 200 kr för projektet SWU Gateway – True Nature & Culture Arena – Southwest of Umeå. Ett samverkansprojekt som ska utveckla natur- och kulturturismen inom området väst och sydväst om Umeå.

– Satsningar på besöksnäringen inom regionen är alltid positivt. Det är en bransch som växer i Västerbotten och insatser som stärker kompetensen och ger bättre förutsättningar inom området är väldigt viktigt för att vi ska fortsätta göra det, säger Annika Sandström, regionturismchef, Region Västerrbotten.

Projektet SWU Gateway har beviljats medfinansiering till 30 procent av Region Västerbottens arbetsutskott under dagens möten i Umeå. Projektet ska utveckla natur- och kulturturismen inom området väst och sydväst om Umeå – ett område med stora resurser och ett strategiskt läge men med en potential som är långt ifrån fullt utvecklad.

Syftet med SWU Gateway är att genom nya exportstarka utbud inom natur- och kulturturism skapa nya, bestående inkomstflöden till medverkande besöksnäringsföretag. Projektets insatser skall även ge bestående kompetenshöjning hos medverkande aktörer samt nya funktionella, kommersiella samarbeten företagen emellan, oberoende av kommun- eller destinationsgränser.

Målgruppen är områdets företag och startup-entreprenörer inom besöksnäringen men även researrangörer, transportörer och boendeaktörer samt kommunerna och destinationerna i området. Projektet är ett samverkansprojekt mellan Nordmalings kommun, Bjurholms kommun, Vännäs kommun, Vindelns kommun samt Åsele kommun. Ansökan avser medfinansiering för Tillväxtverkets program ”Hållbar produktutveckling med fokus på natur- och kulturbaserad turism”.

För mer information
Katarina Molin | katarina.molin@regionvasterbotten.se | 070-342 72 34

Presskontakt
Emil Hägglund | emil.hagglund@regionvasterbotten.se | 076-141 05 05

Digitalisering ska lyfta Västerbottens företag

$
0
0

För att Västerbotten på bästa möjliga sätt ska kunna ta tillvara på digitaliseringens möjligheter har projektet Digilyft Västerbotten skapats – ett samverkansprojekt mellan Region Västerbotten, Tillväxtverket och det regionala näringslivet.
Projektet går ut på att hjälpa små och medelstora industriföretag och industrinära tjänsteföretag i regionen att höja sin kompetens kring digitaliseringen och därigenom användningen av digital teknik, precis i linje med det som regeringens Nyindustrialiseringsstrategi föreslår.

Mellan 30-50 företag ska involveras i projektet, som inleddes i april och pågår till årsskiftet. Magnus Rudehäll, digital strateg vid Region Västerbotten, har arbetat med framtagandet och utformningen av projektet.

– Projektet kommer att inledas med ett antal kunskaps- och inspirationsseminarier ute i länet. I samband med det nyttjar vi redan existerande kluster och projekt för nå ut till företagen. 10-15 företag som deltar vid seminarierna kommer att, mot en mindre medfinansiering, erbjudas individuellt och gruppvis stöd via digitaliseringscoacher. Coachen ska tillsammans med företaget se över och bedöma hur de på ett bättre sätt kan använda sig av digitaliseringen i sin verksamhet.

Målet är att de företag som får hjälp av en digitaliseringscoach ska ta fram en digitaliseringsplan som ska leda till ökad kompetens, tillväxt och konkurrenskraft samt en hållbarare produktion.

Beatriz Axelsson, affärscoach vid Norsjö kommun, kommer att vara projektledare och ser positivt på projektets möjligheter:

– Vi har så fantastiska möjligheter i Västerbotten, med vårt välutvecklade bredband. Men vi skulle kunna använda det mycket mer. Digilyft Västerbotten kommer hjälpa företag att se utvecklingsmöjligheter som de idag kanske inte tar tillvara på.

Digilyft pågår just nu och ska utvärderas efter årsskiftet.

– Det finns så mycket att vinna på att jobba med digitalisering i det regionala näringslivet, säger Beatriz Axelsson. Vi ökar möjligheterna för företag att utvecklas i hela regionen, oavsett geografisk placering. Men det handlar också om hållbarhet och ökad produktivitet.

För mer infomation

Magnus Rudehäll

Almedalen: Lider skogspolitiken av målinflation?

$
0
0

”Lider skogspolitiken av målinflation? Ska skogen styras med mer frivillighet eller mer reglering? Och var tas de viktiga besluten – nationellt, eller internationellt”. Det var några av de frågor som diskuterades under det skogspolitiska seminarium som anordnades om under onsdagseftermiddagen. Inbjudare var Future Forests, Umeå universitet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Inledningsvis hälsade Hans Adolfsson, rektor vid Umeå Universitet välkommen och underströk vikten av att just diskutera frågor kring hur makt och legitimitet styr skogspolitiken och utvecklingen inom skogen.

Annika Nordin, professor vid Umeå universitet och Camilla Sandström, professor, Future Forests gav en bild över hur skogspolitiken utvecklas i långa processer. 1993 var ett moment då miljömålen infördes vid sidan av produktionsmålen:

– Just nu är vi inne i en fas med många processer samtidigt på många nivåer, menade Camilla Sandström. Går processerna i takt eller ligger det i konflikt med varandra?

Innebär utvecklingen inom bioekonomin att vi står inför en nytt utvecklingssteg?

Elisabeth Backteman, statssekreterare vid näringsdepartementet gav regeringens syn på den skogspolitiska utvecklingen. Hon indikerade att den skogspolitiska inriktningen kommer att ligga fast och kopplade de skogspolitiska målen med det övergripande målet om lägst arbetslöshet i EU 2020, vilket innebär att det behövs fler jobb och mer tillväxt i hela landet. Det nationella programmet ska nu synkas med fem samverkansprogram som lyfter in andra samhällsutmaningar i processen. Regeringen inväntar nu förslag från de arbetsgrupper som ingått i samverkansprogrammet.

– Jag ser ingen anledning att ifrågasätta den viktiga principen om frihet under ansvar när det gäller skogspolitiken. Den bär här och nu och in i framtiden, menade Elisabeth Backteman.

Karin Beland Lindahl, forskare vid LTU poängterade under rubriken ”Målinflation och implementeringsunderskott” det faktum att det föreligger en mycket bred problemformulering inom skogspolitiken. Alla viktiga hållbarhets-utmaningar har en plats på agendan.  Men vilka redskap erbjuder policyn när det gäller att lösa alla dessa utmaningar, frågade hon.  Det kan inte bara räcka med att stapla mål på varandra. Man måste kunna uppnå målen också. Det finns ett implementeringsunderskott, menade hon.

Det blev också utgångspunkten för den fortsatta diskussionen under seminariet som modererades av Sverker Olofsson. 

-Det här med skog är ju så oerhört komplext. Vi lägger så mycket i den frågan, sa lagmannen Charlotta  Riberdal från Göta hovrätt konstaterade  utifrån lagstiftarens perspektiv.

För mer information:

Micaela Löwenhöök

Kommunikatör opinionsbidning

070-316 37 01, micaela.lowenhook@regionvasterbotten.se

Almedalen: De statliga jobben ska ut i landet!

$
0
0

Under vintern och våren har frågan om utlokalisering av statliga jobb varit brännhet. Bland annat har både den parlamentariska landsbygdskommittén och Statskontorets kartläggning av statliga arbetstillfällen slagit fast att fler myndigheter och statliga instanser behöver finnas närvarande ute i landet. Vad kan det här betyda för landets regioner? Och kommer det verkligen bli någon skillnad?

Under ledning av Patrik Oksanen, politisk chefredaktör för Hudiksvalls tidning, gav sig en panel bestående av Kristina Sundin Jonsson, kommunchef Skellefteå kommun, Malin Ackerman, Ett helt Sverige, Birgitta Heijjer, regiondirektör Nord vid Arbetsförmedlingen
och Monica Haider (S), landsbygdskommittén, in i en livlig debatt om de statliga jobbens framtid.

Malin Ackerman, opinionsbildare för Ett helt Sverige, bedrev en intensiv kampanj mot den flytt som Skatteverket hotade att göra från Lycksele under 2015. Hennes opinionsbildande arbete ledde till att Skatteverket blev kvar i Lycksele, men lämnade även kvar en folkopinion mot regeringen i frågan om statlig närvaro i hela landet.

– Civilministern har verkligen slutit upp bakom att de statliga jobben ska ut nu, sa Malin Ackerman.

Kristina Sundin Jonsson menade att utlokaliseringen främst borde ses som en nödvändighet ur ett arbetsmarknadsperspektiv:

– För en kommun bidrar statliga arbetstillfällen till en viss kompetensförsörjning, men visar också på att det finns potential kompetensmässigt i hela Sverige, inte bara i storstäderna. vi ska inte prata om att det är synd om oss, utan vi borde prata om att hela Sverige har kompetens att bidra med.

Malin Ackerman påpekade att det finns ett könsperspektiv i debatten också:

– Många av de statliga jobben utförs av välutbildade kvinnor. Om dessa arbeten inte finns i hela landet finns inte samma förutsättningar för att utbildade kvinnor ska finnas i hela landet heller.

På frågan om hur jobben ska fördelas och vilka risker som finns vart panelen desto mer oenig.

– Vi behöver skapa noder, alltså samordna kommunala myndighetsjobb och de statliga, sa Birgitta Heijjer. Det skulle bidra till att fler statliga jobb utlokaliserades. Sen måste vi ställa in oss på att myndigheterna måste jobba mer flexibelt och inte på samma sätt som tidigare.

– I landsbygdskommittén kan vi inte definiera vad statlig närvaro är, sa Monica Haider. Det handlar inte bara om att statliga jobb ska ut från Stockholm, utan också att det ska finnas service närvarande på andra orter än regionernas huvudorter. Det är faktiskt lite upp till regionerna att hantera den här frågan.

– Vi kan absolut komma överens mellan kommunerna om uppdelning, skrattade Kristina Sundin Jonsson. Däremot bör utlokaliseringen basera sig på de lokala och regionala förutsättningarna, de lokala kompetenserna.

– Ska man välja orter där arbetslösheten är hög, eller ska man välja platser med rätt kompetens och lokala förutsättningar, eller kommunikationer, undrade Monica Haider. Det finns många aspekter som vi måste ta hänsyn till.

I samband med nedläggningarna av nio Skatteverkskontor 2015 hänvisade myndigheten till behovet av att kunna rekrytera relevant kompetens på orter där man var lokaliserad.

– Det är irriterande att t.ex. Skatteverket inte tror att det finns rätt kompetens i en kommun som Lycksele, sa Malin Ackerman. Människor med utbildning flyttar tillbaka till orter där det finns jobb!

– Flyttar vi myndigheter för ofta så förlorar man dock kompetens på kort sikt, sa Birgitta Heijjer. Man kan hitta ny på vägen, men det är inte helt lätt.

Panelen var slutligen överens om att en utebliven förändring kommer leda till en stor förtroendekris för svensk politik. När moderatorn frågade publiken hur många som trodde att en stor förändring skulle synas redan om två år så var fördelningen av rösterna 50/50.

För mer information:
Micaela Löwenhöök

Kommunikatör opinionsbildning

070-316 37 01, micaela.lowenhook@regionvasterbotten.se

 

 

Se live – Den hållbara platsen

$
0
0

09.30 Välkomna Erik Bergkvist (S), regionråd vid Region Västerbotten 09.40 Det här är Cleaner growth Peter Hedman, Cleaner growth 09.50 Expertpanelen: det här krävs för att skapa en grön näringslivsutveckling Helena Lindahl, riksdagsledamot (C),Mikael Fjällström,affärsutvecklingschef Energimyndigheten,Mattias Goldman,vd Fores och ”Mäktigast i Hållbarhetssverige” 10.05 Publikdialog- vad krävs för en grön näringslivsutveckling? 10.20 Fika Ekonomisk hållbarhet 10.40 Samverka eller sluta vårda Hans Winberg, generalsekreterare,Leading Health Care 10.55 Panel: Offentlig+ privat= sant Robert Winroth, innovationslandstingsråd (MP) VLL Katja Isacsson, Abbvie Magnus Gink, partner,Philips Healthcare Transformation Services 11.10 Så mycket mer än 132 världscupsegrar Hans-Peter Carlson, Tärna IK Fjällvinden 11.25 Panel: Vem bor kvar om föreningarna försvinner? Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet, Kristina Sundin Jonsson, kommunchef Skellefteå kommun 11.45 Avslutande diskussion

Medverkande:
  • Robert Winroth, innovationslandstingsråd, VLL
  • Katja Isacsson, Abbvie
  • Emilie Erhardt, Philips Healthcare
  • Peter Hedman, Cleaner Growth
  • Helena Lindahl, riksdagsledamot, Centerpartiet
  • Mikael Fjällström, affärsutvecklingschef, Energimyndigheten
  • Mattias Goldman, vd, Fores
  • Hans Winberg, generalsekreterare, Leading Health Care
  • Hans-Peter Carlson, styrelseledamot, Tärna IK Fjällvinden
  • Björn Eriksson, ordförande, Riksidrottsförbundet
  • Kristina Sundin Jonsson, kommunchef, Skellefteå kommun
  • Rickard Sundbom, moderator

Almedalen: Dig.2020 samordnar bredbandsutbyggnad

$
0
0

Sveriges regering, regioner och kommuner har mycket arbete framför sig för att nå de nationella bredbandsmålen. En lång rad utmaningar och problemområden beräknas kunna hanteras bättre om en ökad samverkan och samordning sker på nationell, regional och lokal nivå.
Dig.2020 är Västernorrlands svar på de utmaningarna.

I Region Västerbottens lokaler i Visby hölls på onsdagen ett seminarium med rubriken ”Bredband till alla – hur ska det offentliga samordnas?”. Arrangörer var Region Västerbotten och Länsstyrelsen Västernorrland.

Magnus Rudehäll inledde med en historisk genomgång av hur Västerbotten skaffat sig en utmärkt position, globalt sett, tack vare tidiga, långsiktiga och kloka, investeringar.
– 78% av alla västerbottningar har tillgång till 100 Mbit/s idag. Västerbotten har legat i topp de senaste 15 åren. Det finns flera faktorer som bidragit till den lyckade bredbandsutbyggnaden men att allt skett genom samverkan mellan aktörerna i länet är kanske den främsta faktorn.
Grann-länet Västernorrland kraftsamlar nu via Dig.2020 – ett samverkansprojekt kring bredbandsutbyggnad i vilket totalt 240 miljoner ska investeras i fram till 2020.
– En lång rad utmaningar kan lösas bättre, och det är DIg.2020:s uppdrag – att adressera dessa på ett så effektivt sätt som möjligt, via finansiell samverkan och samordning. Vi vet att pengarna inte riktigt räcker till allt vi vill göra och därför måste vi se till att vara väldigt kostnadseffektiva, sa Niklas Guss, projektledare för Dig.2020, hos Länsstyrelsen Västernorrland
I diskussionerna blev det tydligt att inte alla nationella pusselbitar finns på plats.
– Ska man ta tillvara på digitaliseringens möjligheter behövs det absolut nationella initiativ som tar ansvar där marknaden inte kommer att bygga – för att ge förutsättningar till företagande och tillväxt i alla delar av landet. Det är en oerhört viktigt fråga och jag tror att det behövs en lite tydligare struktur för det, sa Patrik Sällström, regionchef för Norra Sverige på Tillväxtverket.
– När det gäller bredband finns det i dag ingen statlig myndighet eller bolag som har ett tydligt främjandeuppdrag för att stimulera bredbandsutbyggnaden. Det här existerar inom många andra områden, till exempel energi, och skulle göra stor nytta även inom det här området, sa Magnus Rudehäll.

Almedalen: Västerbotten- Den hållbara platsen

$
0
0

Årets varumärkeseminarium med temat ”Den hållbara platsen” var indelad i tre perspektiven ” Miljömässig hållbarhet”, Ekonomisk hållbarhet” och “Social hållbarhet”

Miljömässig hållbarhet
Peter Hedman och Susanne Wiklund Lindström presenterade projektet ”Celander growth”.

– Att utveckla cleantechsektorn är gynnsamt för Västerbotten, menade Peter Hedman.


Renare tillväxt och miljörelevans kommer att vara en drivande kraft för att utveckla affärer i framtiden.

Projektet har ett starkt stöd från såväl region, kommuner som näringslivet, inte minst från energibolagen. Det handlar om att utveckla samverkan i hela länet. Och det ger också förutsättningar för att diskontera regionens naturliga förutsättningar – skogen, vattenkraften och vidderna. Hela regionen är en cleantechregion. Därtill kommer hela den spetskompetens som finns i energiforskningen i norra Sverige.

Ett starkt partnerskap är nyckeln för att driva mot utveckling , menade Peter Hedman. Det gör det också möjligt att få gehör för att driva jämställdhetsfrågan.
Susanna WikIund Lindström intygade är bara 10 procent av de ledande positionera inom cleantechsektorn täcks av kvinnor.
I den expertpanel som följde deltog Ann-Christin Schmidt, Skellefteå kraft, Helena Lindahl, riksdagsledamot (c), Mattias Goldman vd Fores och Mikeal Fjällström, affärsutvecklare vid Energimyndigheten.

I diskussionen konstaterades att det finns en oerhörd stor potential inom cleantech som ännu inte är realiserad.

– Titta inte så mycket på andra. Hitta den egna profilen. Om vi ska kunna nå klimatmålen måste vi sträcka ut handen mot inlandet, menade Mattias Goldman.

Helena Lindahl var imponerad av satsningen, som h ger henne möjlighet att ta upp Västerbotten som gott exempel i riksdagen och i den nationella debatten.

Hon pekade också på den viktiga jämställdaspekten. Bara 4 procent av innovationsansökningar kommer från kvinnor. Hon skulle vilja se en satsning som uppmuntrar kvinnor från vård och omsorgssektorn att få jobba med innovationer i den dagliga verksamheten. Helena Lindahl tog med sig frågan om att regeringen borde utse och stötta pionjärregioner som i sin tur kan bli förebilder för andra regioner inom cleantechområdet.

Ekonomisk hållbarhet
Avsnittet inleddes av Hans Winberg, generalsekreterare för Tankesmedjan Leading som öppnade med frågeställningen ”Samverka eller sluta vårda?”.

Han redogjorde för hur olika integrationsmodeller inom sjukvården utvecklats och den förflyttning som skett från den traditionellt hierarkiska modell till enheter som skapar gränser för en mer nätverks- och projektorienterad struktur. Den fungerar bättre för att överbrygga de organisatoriska mellanrum som uppstår i verksamheter och mellan organisationer. Man går därmed från roller till relationer som fogar samman och skapar sammanhang.
Rubriken för den efterföljande paneldiskussionen var ”Offentligt + Privat = Sant”.

– Att skapa relationer skapar förutsättningar för att åstadkomma förändring, sade Robert Winroth, innovationsråd vid Västerbottens läns landsting. Panelen bestod i övrigt av Katja Isacsson, Abbvie och Magnus Gink, Philips Healthcare.
De berättade att de har ett gemensamt intresse av att skapa nya resurser och redogjorde för hur de, genom att öppna sig för att ta hjälp av den kompetens som finns utanför de egna väggarna, nu börjar hitta former för att utveckla vårdprocesser och nya värden för patienten, men också för de egna organisationerna och företagen. Den största utmaningen har legat i att våga ta initiativ till att skapa relationer. Genom att samverka mellan olika kompetenser och frigöra resurser på rätt ställe kan man göra verksamheterna mer ekonomiskt hållbara.
– Vi började tillsammans titta på vilka hinder som fanns efter hela den vårdkedjan, berättade Magnus Gink. På så sätt identifierar vi var de olika organisationerna kunde tillföra sin unika kompetens för att bygga värdekedjan.
Man blir innovativ om man känner tillit mellan privat och offentlig sektor. Annars måste man veta allt själv, sammanfattade panelen sina erfarenheter. Alla de hinder som vi trodde vara hinder har visat sig gå att lösa. ”Relationer är det centrala.” var panelens sammanfattning.

 

 

Social hållbarhet

På temat ”Så mycket mer än 132 världscupssegrar” berättade Hans- Peter Carlsson, Tärna IK Fjällvidden, om hur mycket idrott och föreningslivet betyder för att skapa hållbara platser och orter.
Han redogjorde för hur en idrottsförening kan göra skillnad genom att ha demokrati som koncept. I skidskolan som riktar sig till ungdomar lär man sig regler, vad som är rätt eller fel, hålla ordning på grejor, hålla tider – allt sådant som också gäller i vardagen, utanför skidbacken. Vardagen är att se till vardagens behov. Det handlar om att skapa glädje och delaktighet, kontaktytor och gemenskap.
I Skidkul har man kunnat utveckla en integrationsaktivet som omfattar 40 nyanlända barn som i de flesta fall aldrig sett snö. Genom den aktiviteten har man också kunnat utveckla ett faddersystem som skapar nya relationer, nya kompisar utan för den egna kretsen.

– Det är integrationsturbo, integration på riktigt, menar Hans -Peter Carlsson och undrar varför inte idrottsföreningar används mer som samhälleliga verktyg.

Den efterföljande panelen som diskuterade under rubriken ”Vem blir kvar om föreningarna försvinner?” bestod av Björn Eriksson, ordf. Riksidrottsförbundet, Kristina Sundin Jonsson, kommunchef Skellefteå kommun och Hans – Peter Carlsson.

– Föreningslivet är så viktigt. Fritidsmöjligheterna är en av de allra viktigaste parametrarna för att folk ska vilja bo kvar eller flytta hit, underströk Kristina Sundin Jonsson.
Björn Eriksson pekade på andra aspekter av hur idrotten och föreningslivet kan ha betydelse för samhällets utveckling som t.ex. genom att man ställer krav på hur man planerar för rekreationsområden och gröna ytor.

På frågan ”Vem bor kvar om föreningar försvinner?” var panelen enig om att svaret var ”de som inte har några valmöjligheter”.

 

För mer information:

Micaela Löwenhöök

Kommunikatör opinionsbildning

070-316 37 01, micaela.lowenhook@regionvasterbotten.se


Almedalen: Umeåföretag sätter ny standard för hållbarhetsarbete

$
0
0

Umeåföretaget Lumen Behavior har under 2016 lanserat sin analysmetod för nästa generations hållbarhetsarbete. Human Centered Business Index är ett spännande, viktigt och i alla avseenden aktuellt arbete som nått stor uppmärksamhet.
Indexet mäter och genomlyser företagens verksamhet utifrån fyra perspektiv – syfte, empati, systemförståelse och resiliens. Ett företag som är Human Centered arbetar utifrån en förståelse för att lösningar på en utmaning finns i samarbetet med människor och genom relationer.
Resultaten sammanfattas i en årlig lista över vilka företag som kommit längst i sitt arbete och i våras presenterades den för första gången – inledningsvis över svenska företag.

Region Västerbottens Almedalsvecka har guidats av temat ”Den hållbara platsen” och regionens föreläsningshus på Novgorodgränd blev därför en logisk plats för ett seminarium kring metoden och arbetet med den.
Under fredagen mötte Johanna Hallin, vd på Lumen Behavior, representanter från några av de högst rankade företagen i ett samtal. Deltog gjorde Christine Rosencranz, kvalitetsdirektör för Frösunda Omsorg, Anton Håkansson, vd på Daycape och Ewa Magnusson från BoKlok.

Metoden förklaras förenklat som ett hållbarhetsarbete i version 2.0, men den har större ambitioner än så.
– Human Centered Business Index är inte ännu ett hållbarhetsindex. Sådana finns redan ett antal bra exempel på. Det är istället ett sätt att framtidssäkra affären för allt typer av företag och organisationer, sa Johanna Hallin.

Lumen Behavior har byggt ett internationellt nätverk av experter, som bidragit med sin spetskompetens i analysarbetet, och bolaget har av naturliga skäl även globala ambitioner med sin metod.

Företagen som toppar den första, svenska, listan 2016 är BoKlok, DayCape, Elekta, Fjällräven, Frösunda, GodEl, IUG, Polarbröd och Saltå Kvarn.

För mer information:

Micaela Löwenhöök

Kommunikatör opinionsbildning

070-316 37 01, micaela.lowenhook@regionvasterbotten.se

Västerbotten möter världens största bloggare

$
0
0

Den 14-16 juli anordnas världens största mötesplats för resebloggare, skribenter och så kallade content creators i Stockholm. Eventet heter TBEX och samlar över 1000 viktiga aktörer från världens alla hörn. Region Västerbotten turism är på plats och kommer vara en del av Visit Swedens stora monter för att representera länets besöksnäring.

Förhoppningen är upprätta nya samarbeten och få möjlighet att presentera Västeterbotten och södra Lappland för de största och mest inflytelserika resebloggarna – och genom dessa nå fler potentiella besökare.

– I Stockholm får vi chansen att träffa stora resebloggare och andra nyckelpersoner inom resebloggsfären. Vi hoppas på många intressanta möten och diskussioner som kan hjälpa oss i arbetet med detta växande segment, säger Hanna Sondell, Region Västerbotten turisms representant under TBEX och till vardags på Visit Umeå.

Det är ingen nyhet att sociala digitala plattformar erbjuder enorm exponering och marknadsföringspotential – till exempel genom Facebook, Youtube, bloggar och många andra sociala medier – men konkurrensen är stenhård.

Annika Sandström, regionturismchef på Region Västerbotten, poängterar vikten av att hitta rätt kanaler och samarbetspartners för att nå fram i mediabruset:
– TBEX är ett unikt tillfälle för oss att träffa några av världens största aktörer inom sociala medier. Medialandskapet ändrar ständigt form och därför är det viktigt att vi hela tiden förnyar och uppdaterar oss. Förhoppningsvis kan detta leda till nya och spännande samarbeten som i förlängningen gynnar hela länets besöksnäring.

Efter eventet kommer cirka 20 handplockade bloggare ges tillfälle till så kallade Post tours. Detta innebär att TBEX-deltagare reser runt och besöker länets olika destinationsorganisationer för att se och uppleva regionens utbud.

Mer information om TBEX hittar du här.

Foto: Frankie Fouganthin / CC BY-SA 4.0

För mer information
Hanna Sondell | hanna.sondell@umea.se | 073-070 0739

Presskontakt
Emil Hägglund | emil.hagglund@regionvasterbotten.se | 076-141 05 05

Diskutera din projektidé med ESF-rådet

Nätverksträffar kopplade till Botnia-Atlanticaprogrammet

$
0
0
 På träffarna som ordnas inom insatsområdena INNOVATION, NÄRINGSLIV och MILJÖ berättas mer om programmets möjligheter och hurdana projekt som efterfrågas inom insatsområdena. På programmet står även stöd i projektlogik och nätverkande tillsammans med gamla och nya bekantskaper!
Nätverksträffarna äger rum:
30 augusti 2016 i Vasa, INNOVATION
22 september 2016 i Umeå, NÄRINGSLIV
26 oktober 2016 i Härnösand, MILJÖ
Se programmets hemsida för ytterligare information:

Vik Bibliotekarie Skellefteå

$
0
0

Nu söker Region Västerbotten:

Bibliotekarie

Tjänsten är ett vikariat på heltid, under perioden 2016-09-26 – 2017 -03-25 (eventuellt möjlighet till förlängning)

Placeringsort: Skellefteå

Arbetsuppgifter

Som bibliotekarie hos oss kommer du att ansvara för den medicinska delen på Skellefteå sjukhusbibliotek. Du kommer bland annat att arbeta med att marknadsföra medicinska bibliotekdelens fysiska och digitala resurser och tjänster, informera och utbilda bibliotekets användare och bygga nätverk inom den landstingsdrivna vården för att utveckla verksamheten. I tjänsten ingår även att administrera landstingets e-bibliotek och att vara kontaktperson för EiRA. Då även allmän biblioteks- och kulturverksamhet bedrivs på biblioteket kommer du under din yttre tjänst också att möta och vägleda biblioteksbesökare intresserade av exempelvis skönlitteratur, musik och film. Arbetet bedrivs självständigt men i samverkan med övrig verksamhet på biblioteket och de övriga sjukhusbiblioteken i länet.

Kvalifikationer

Vi söker dig som har lägst kandidatexamen i biblioteks- och informationsvetenskap. Du har god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska.  Du har kunskap och intresse av att arbeta med digitala verktyg och lösningar. Erfarenhet av arbete inom medicinsk biblioteksverksamhet är meriterande.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper. Vi ser gärna att du är flexibel, lösningsorienterad,  har god kommunikativ förmåga och har intresse för pedagogisk verksamhet. Du är lyhörd och har god förmåga att bemöta människor.

Övrigt:

Tjänsten är organisatoriskt placerad inom Länsbiblioteket, enheten Kultur, Region Västerbotten. Verksamheten leds av länsbibliotekschefen.

Fackliga kontaktpersoner

Jenny Lindmark, DIK tel. 070-322 86 77 och Peter Lundström, Vision tel. 070-667 74 41

Information och frågor

För ytterligare information om vår verksamhet se: www.regionvasterbotten.se/skelleftea

Carl-Axel Gyllenram, länsbibliotekschef, tel 070 – 258 57 26, Maria Lundström, sjukhusbibliotekarie, tel. 0910-77 17 75, Ingela Gotthardsson, regionkulturchef 070-788 05 24

Senast ansökningsdag 23 augusti 2016

Ansökan skickas till

Ansökan skall vara Region Västerbotten tillhanda senast 23  augusti via e-post regionforbundet@regionvasterbotten.se.

Projekthandläggare

$
0
0

Region Västerbotten är den samhällsorganisation som har det regionala utvecklingsansvaret i Västerbottens län. Med landstinget och länets alla 15 kommuner som medlemmar och nära samarbete med andra parter inom och utanför regionen skapas utvecklingskraft för att göra regionen till en ännu bättre plats att bo, leva och verka i. Enheten som söker medarbetare arbetar med projekt som medel för regional tillväxt och ansvarar för hanteringen av nationella medel för regionala tillväxtprojekt.

Nu söker Region Västerbotten:

Projekthandläggare

Tjänsten en tillsvidareanställning på heltid med tillträdesdag den 1 oktober 2016 eller så snart som möjligt.

Ort: Umeå.

Arbetsuppgifter

I rollen som projekthandläggare arbetar du strategiskt såväl som operativt och har en viktig roll i utvecklingen av verksamheten, samt med att bistå projektägare och projektsökanden med råd och information.

I arbetsuppgifterna ingår att bereda ansökningar om projektmedel och pröva dem utifrån urvalskriterieroch styrdokument. Du ska känna till och kunna informera om relevanta program och strategier och vara föredragande i beslut. Som projekthandläggare arbetar du även med ekonomisk projektgranskning och uppföljning samt beslutar om utbetalningar.

Kvalifikationer

Du ska ha relevant akademisk examen eller motsvarande, gärna inom samhällsvetenskap och/eller ekonomi.  Vi ser gärna att du har erfarenhet av att arbeta med regional utveckling och projektfinansiering, har kunskaper om projektekonomi och budgetarbete. Du ska ha  god förmåga till samarbete och ett strukturerat arbetssätt.  Du har också insikt i hur politiskt  styrda organisationer fungerar. Kännedom om ärendehanteringssystem är meriterande.

Du ska ha god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift samt datorvana. Du förväntas kunna arbeta självständigt, men även ha en god samarbetsförmåga då arbetet innebär att du kommunicerar med ett stort antal personer.  Du är initiativrik och vill bidra till att utveckla och förbättra verksamheten. Du måste ha förmåga att snabbt sätta dig in i frågor, prioritera och hålla ordning på flera saker samtidigt. Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper

Fackliga kontaktpersoner

Peter Lundström Vision 070-667 74 41.

 

Information och frågor

Frågor besvaras av enhetschef Katarina Molin tfn 070 – 342 72 34. För ytterligare information om vår verksamhet se vår hemsida www.regionvasterbotten.se.

Ansökan skickas till

Ansökan skall vara Region Västerbotten tillhanda senast 19 augusti 2016 via post, Box 443, 901 09 Umeå eller via e-post regionforbundet@regionvasterbotten.se.
Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.

Översyn av gemensamma, regionala FoU-miljöer i Västerbottens län

$
0
0

Vi  har dock skilda uppdrag och separata styrgrupper med representation från ägarna, vilka i KunskC’s fall också utgörs av den organiserade brukar- och anhörigrörelsen. Utifrån behovet av ökade ekonomiska insatser från ägarna till båda verksamheterna beslutades om en översyn av FoU-miljöerna.  Fokus för översynen skulle ligga på hållbarhet och långsiktighet inom området vård och omsorg, socialtjänst, socialpsykiatri, psykiatri ”och angränsande hälso- och sjukvård”.

Översynen syftade till att ge huvudmännen underlag med fakta och överväganden för ställningstagande kring möjligheter att helt eller delvis samordna verksamheterna utifrån följande aspekter:

  • Ekonomi, finansiering
  • Brukarperspektiv
  • Organisering
  • Ledning, styrning

Uppdraget gick till Christer Jilder f.d. utvecklingschef vid Umeå kommun.

Översynen genomfördes under vintern/våren 2016 och resulterade i två förslag vars huvuddrag redovisas nedan.

Alternativ 1.

  • Socialpsykiatriskt kunskapscentrum och FoU välfärd fortsätter som två separata enheter med sina specifika uppdrag.
  • Gemensam övergripande Styrgrupp inrättas
  • Verksamheterna inrättar var sitt FoU-råd.
  • Utökat samarbete skall utvecklas
  • Ekonomiskt tillskott krävs för Socialpsykiatriskt kunskapscentrum (givet att FoU-välfärd får ett redan utlovat tillskott från kommunerna)

Alternativ 2

  • Sammanslagning till en gemensam FoU- enhet med en ledare och en styrgrupp
  • Personal från KunskC arbetar med inriktning på psykiatri och socialpsykiatri
  • Personal från FoU-välfärd arbetar med inriktning på övrig socialtjänst och angränsande hälso- och sjukvård.
  • Var sitt FoU-råd inrättas.
  • Gemensam FoU-plan och verksamhetsberättelse
  • Gemensam arbetsplatsträff
  • 50% chefstjänst reduceras, 25 % chef omvandlas till FoU-strateg
  • Ekonomiskt tillskott krävs, dock mindre än alternativ 1.

Vad händer nu?

Den länsgemensamma tjänstemannastrygruppen LSG har tagit emot Jilders översynsrapport, och man kommer att ta ställning under hösten 2016. Beslut kan väntas först sent under året. Under tiden jobbar vi på som vanligt.


2016-09-01 Lasarettsvandring

$
0
0

Torsdag 1 september ordnas ett nytt tillfälle för den som är intresserade av Skellefteå lasaretts historia. Skellefteå museums byggnadsantikvarie guidar, berättar och svarar på frågor under en dryg timmas vandring.

Mer information finns i bilagan längre ner på sidan. Föranmälan senast 30 augusti.

Arrangemanget vänder sig till alla intresserade!

Västerbottenspolitiker fördjupar arbetet kring storregionen med studiebesök i Västra Götaland

$
0
0

En delegation av 51 politiker och tjänstemän från Västerbottens besöker i veckan Göteborg och Västra Götalandsregionen för att diskutera och få erfarenheter om regionombildningsfrågor och regional utvecklingspolitik.

– Västra Götalandsregionen genomgick en regionförstoring 2011 och har erfarenheter som vi behöver ta del av inför en eventuell regionombildning i norr, säger Erik Bergkvist (S), regionråd vid Region Västerbotten. Bland annat kommer vi diskutera hur kommunerna i Västra Götaland påverkats av ombildningen och hur relationen med den nationella nivån utvecklats.

Som värdar för delegationen står Västra Götalandsregionen. Under vistelsen kommer delegationen utöver att diskutera regionfrågan fördjupa sig i de infrastruktursatsningar som görs i regionen, samarbetet mellan Göteborgs hamn och Norrbotniabanan och turismutveckling. Delegationen kommer även att besöka Trollhättan för att få information om det omställningsarbete som kommunen genomgått i samband med industrinedläggningar som t.ex. Saab.

– Besöket i Trollhättan är särskilt intressant med anledning av den aktuella situationen som vi ser i Västerbotten med flera industrinedläggningar, säger Erik Bergkvist. Det pågår ett omfattande arbete med anledning av nedläggningarna och vi behöver få fler inspel på hur vi kan gå vidare i det arbetet.

Programmet innehåller även ett besök vid Sahlgrenska Akademin i Göteborg där forskning inom life science och samverkan med läkemedelsindustrin står på agendan.

Från Västerbotten deltar kommunalråd, oppositionsråd och kommunchefer från länets samtliga kommuner, representation från ledning vid Västerbottens läns landsting, Region Västerbotten och Västerbottens Handelskammare. Delegationen befinner sig i Västra Götalandsregionen den 23-26 augusti. Region Västerbotten är arrangör av Regionresan, ett årligen återkommande koncept med syfte att fördjupa samarbetet kring regionala utvecklingsfrågor mellan aktörer i Västerbotten.

För mer information:

Erik Bergkvist (S)

Regionråd Region Västerbotten, 070618 68 55

erik.bergkvist@regionvasterbotten.se

Presskontakt:

Micaela Löwenhöök

Kommunikatör Region Västerbotten

070-316 37 01, micaela.lowenhook@regionvasterbotten.se

Alva kultur i september

$
0
0

Alva i september

Välkommen att lyssna till Hilda Heller – vars sound bäst förklaras som en poetisk vals. Lär dig mer om tunnbröd i Västerbotten och låna böcker om det gröna köket. September bjuder även på två spännande vernissager och personal som med spänning väntar på höstens nya böcker.

Läs mer i det bifogade månadsbrevet

Kina och Indien är framtidens marknader

$
0
0

Den 25 augusti anordnade Business Sweden i samarbete med Region Västerbotten, Västerbottens Handelskammare och Almi Nord ett seminarium om de tillväxtmöjligheter som finns på Asiens två största och snabbast växande marknader. Region Västerbotten är medfinansiär i seminariersatsningen som hölls både i Skellefteå och Umeå.

Föreläsarna Anna Liberg, Trade commissioner Business Sweden Indien, och Andrea Straxberg, Project manager Business Sweden Kina, presenterade det ekonomiska läget i länderna med fokus på framtida industrisektorer värda att satsa på – bland dessa var ICT, medicinteknik, industriell utrustning och miljöteknik.

Enligt Business Sweden kommer både Indien och Kina vara de största marknaderna i världen i framtiden, där medelklassen växer sig starkare och förändras både till att vara mer köpstarka och vilja leva ett mer uppkopplat och hälsosamt liv. Stora investeringar i till exempel infrastruktur och tillgänglighet är också på gång, vilket tillsammans med en hel del byråkratiska förändringar öppnar upp för innovationsstarka svenska bolag att exportera sina produkter, tjänster och kunnande till dessa expanderande marknader.

Men att navigera rätt under en etablering eller vidareutveckling är inte alltid lätt för västerländska bolag. Till exempel är kulturkrockar och kommunikationsproblem vanliga anledningar till att många affärsmöjligheter går förlorade – givetvis i ackompanjemang av att välja rätt affärs- och marknadsstrategier.

Syftet med seminariet, utöver att belysa marknadsläget i Kina och Indien, var därför att informera om Business Swedens möjligheter att ge stöd till svenska företag som ser möjligheterna i öst. Region Västerbotten, som är partner i frågan, och som befinner sig mitt i arbetet med att bygga upp ett regionalt exportcenter, ser det därför som självklart att vara en del i stödet för de företag som finns i Västerbottens län.

– Det känns väldigt roligt att Region Västerbotten fått uppdraget av Regeringen att etablera regionalt exportcentra. Dagens föreläsning visar tydligt att det är viktigt att hitta nya marknader, inte minst för Västerbottens företag, och det finns ett behov av ökad marknadskunskap och möjlighet till vägledning inför internationella etableringar. Det nya exportcentrat kommer vara en del i det stödet, säger Aurora Pelli, projektledare för satsningen.

 

Regionala exportcentra:
Under våren 2016 utsåg Näringsdepartementet och Tillväxtverket Västerbotten till  ett av sex pilotlän som under hösten 2016 ska etablera regionala exportcenter. Centret ska fungera som en sluss och ”en väg in” för företag som vill ta klivet ut på exportmarknaden. Målet är att få fler företag att sikta utanför landets gränser. Du kan läsa mer om det här.

Norra Sverige största skolkonferens hålls i Skellefteå

$
0
0

Konferensen Aktuell Skolpolitik får närmare 250 politiker och anställda inom skola från norra Sverige att samlas i Skellefteå under två dagar för att lära sig mer om och diskutera utveckling och digitalisering inom skolan.

Konferensen, som hålls den 31 augusti till 1 september, är en årligen återkommande konferens som vartannat år genomförs i Norrbotten och vartannat år i Västerbotten. Som arrangör för konferensen står Region Västerbotten med Skellefteå kommun som medarrangör. Samtliga kommuner i Norr- och Västerbotten är representerade vid konferensen genom bland annat nämndsordföranden, skolpolitiker och skolchefer.

Tema för konferensen är ”Skola för framtidens okända arbetsmarknad”, med syfte att uppmärksamma hur dagens utbildning anpassas efter morgondagens samhälle och kompetensbehov.

– Temat är mycket aktuellt, säger Tobias Thomson, strateg inom utbildning och kompetensförsörjning vid Region Västerbotten. Särskilt tydligt märker vi hur digitaliseringen påverkar utbildningsväsendet, vilket hela samhället måste ta ställning till och anpassa sig efter. Ett annat fokus är hållbarhetsfrågorna och hur dessa påverkar innehållet i det som våra barn och unga lär dig i skolan.

Under de två konferensdagarna talar bland annat Lena Hallengren (S), ordförande i riksdagens utbildningsutskott, Elisabeth Nihlfors, professor vid Uppsala Universitet, Anders Ekholm, digitaliseringsexpert och vice vd vid Institutet för Framtidsstudier och Linda Manilla från Åbo Akademi.

Många av punkterna i programmet berör digitaliseringstrenden, men flera inslag lyfter även kommunernas aktuella utmaningar inom skolan.

– Vi måste våga ställa oss frågan om dagens skola verkligen möter upp morgondagens behov på alla punkter och hur vi kan hantera eventuella brister, säger Tobias Thomson. Det finns även ett behov av att diskutera hur skolor och personal driver skolutvecklingen i vardagen, t.ex. när det kommer till situationen kring nyanlända.

Aktuell skolpolitik:

Datum: 31/8-1/9 2016, start kl. 09.30. Avslut kl.14.30

Plats: Scandic Skellefteå

Konferensen livesänds på www.regionvasterbotten.se/direkt

Mer information om konferensen finns här.

 

För mer information:

Tobias Thomson

070 – 636 29 31, tobias.thomson@regionvasterbotten.se

Presskontakt:

Micaela Löwenhöök

Kommunikatör Region Västerbotten

070-316 37 01, micaela.lowenhook@regionvasterbotten.se

Viewing all 1963 articles
Browse latest View live