– Vi måste ha patienten i fokus. Vi jobbar med att få fler att träffa läkare på distans istället för patienten ska att göra långa resor för att få träffa en läkare i 15 minuter, säger Tomas Molén, strateg för vård på distans Västerbottens läns landsting.
Tomas Molén berättade under rubriken ”Vård på nya sätt – ett ehälsa case” på Region Västerbottens varumärkeseminarium i Almedalen och Västerbottens läns landstings många medvetna satsningar på jobba med vård på distans.
Färre vårdresor
Ett exempel är hur distansrehabilitering av en flicka med brutet ben i Tärnaby kunde besparas vårdresor på 680 mil tack vare videoteknik.
Andra försök som pågår är videostöd vid förlossning på Lycksele lasarett, KBT-behandling via video för att stötta patienter i Västerbottens inland och distriktsläkare på distans som ett komplement till stafettläkare i glesbygd är några exempel.
Distansläkare rekryteras
– Vad kan vi göra på distans? Det är bara fantasin som sätter stopp. Vi är först i landet med att rekrytera en läkare på distans, som kommer att jobba i Holmsund och supporta fyra hälsocentraler i inlandet på distans, säger Tomas Molén.
Sedan ett par år finns ett virtuellt hälsorum på skolan i Slussfors. Där kan patienter mäta sitt eget blodtryck, vikt, få sår omlagda med mera värdena går dirket in till patientjournalen
Hur ska man då bli bättre på distansvård?
- Gå från eldsjälsdrivet innovativa arbetssätt till daglig rutin.
- Kvalitetssäkra och hitta samarbetsformer i utvecklingen tillsammans med andra vårdaktörer som ska kunna ta genvägen via VLL:s innovationsarbete.
- Få storstadsregioner att inse att distansvård även kan vara till nytta i dessa tätbefolkade områden.