Quantcast
Channel: Region Västerbotten
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1963

Att bryta gamla mönster tar tid

$
0
0

Idéverkstad i Storuman

En dag med inspel och inspiration om möjligheter – det finns massor av tekniska lösningar som kan koppla ihop oss människor på olika sätt. Men hur tar vi tillvara alla möjligheter egentligen?

För länge sedan var vi nomader, lättrörliga och flexibla. Sedan kom jordbrukssamhället och vi blev bofasta, med industrisamhället startade urbaniseringen. Idag lever vi i ett samhälle där många av oss återigen är nomader, lättrörliga och det går att ta fram sin dator och telefon och sätta sig och jobba nästan var som helst (det krävs förstås mobiltäckning och uppkoppling).

Urbaniseringen fortsätter, i städerna blir det allt trängre och bostadspriserna stiger. Samtidigt finns en mottrend, människor som vill leva närmare naturen, kunna odla sin trädgård mer än att sitta i bilkö till och från jobbet. Det finns många fördelar med att arbeta närmare sin bostad: minskad belastning på miljön, mer tid för familj och umgänge, närmare dagis/skola om något händer, mer tid för träning/motion och bättre hälsa.

Anledningarna att flytta till staden är ofta utbildning, arbete, relationer, utbud av varor, tjänster och underhållning. Idag ger internet möjligheter att umgås (ex Facebook) – möjlighet att studera (på distans och MOOC: Massive Open Online Courses) – att jobba (mängder av jobb är platsoberoende) – att hitta kärleken (dejtingsajter) – att roa sig och att handla (e-handeln i Sverige omsatte 37 Miljarder kronor år 2013)

Men varför går det så sakta? Förmodligen beror det på att vi av naturen är lite tröga, idéperceptionen tar tid. Vi fortsätter i samma gamla mönster trots att vi kan göra annorlunda. Som att fortsätta valla de vallningsfria skidorna, bara för att vi är vana att valla. Det här är något som Teo Härén diskuterar, en person och företagare som lämnat Stockholm för att bo i Älvkarleby.

Det här var en fråga som lyftes under idéverkstaden i Storuman, ett tillfälle att mötas, få nya idéer och verkligen gnugga några idéer som kommer att gå vidare till Mötesplats Lycksele.

Trots att denna fråga inte blev en konkret idé för genomförande, satte den fart i alla fall i mitt huvud. Jag har kontaktat en riksdagsledamot för att kolla om det går att ta upp det den politiska vägen – kan vi skapa incitament för att på frivillig väg ta med jobbet från staden till landsbygden?

Ann Holst, företagare och projektledare för Bygd och stad i balans, Örnsköldsvik.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1963