Quantcast
Channel: Region Västerbotten
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1963

Finns det en marknad för digitalt kommunicerande soptunnor?

$
0
0

Tillämpad digital teknik via oväntade mobilappar, lärande robotar, piller att svälja som kan kommunicera och ge information om din kropps status, glasögon som ser vägen åt mig eller lekfullt lär mig utföra olika saker korrekt. Ja, den inledande exposén över hur modern teknik redan används, eller är på väg att börja användas, var i sig smått yrselframkallande. Eller kanske är det bara jag som lever i delvis okunskap om många tekniska och digitala landvinningar, trots att jag är både hyfsat nyfiken och allmänt vetgirig?

Hur som helst, möjligheterna för hur olika behov och perspektiv kan sammanflätas är oändliga.

För mig har regional utveckling aldrig handlat om antingen stad eller landsbygd, inland eller kustland, eller om ”den eller den” näringen, branschen eller sakfrågan. Det har ytterst alltid handlat om människor. Människor med mål, drömmar, idéer och drivkrafter. Människor som vill leva ett gott liv, skapa en meningsfull framtid för sig själva, sina och andras barn, och som vill vara en del av ett större sammanhang. En del av både historieskrivningen och framtidsvisionen, om du så vill. Som Linnea och Mikael från Luspens Gymnasium till exempel, som var två av de jag hade förmånen att få träffa under idéverkstan om morgondagens innovationer i inland och glesbygd i Storuman 13 maj.

Även om jag anmälde mig i egenskap av min yrkesroll, kom jag till Hotell Toppen i Storuman främst som människa. Jag vill både bidra och berikas av andra när det gäller idéer och hållbara lösningar för vår region. Jag ser så mycket potential. Och att samla folk från olika delar av samhället, olika yrkeskategorier, kompetensområden och åldersgrupper är verkligen en grogrund för dynamik, snabba perspektivbyten och lärande. Och det är så värdefullt med korsbefruktning. Helt enkelt för att det är så de nya innovativa idéerna som behövs för att lösa framtidens utmaningar kan födas.

Under professionell ledning av de ansvariga för dagen, slungades vi därför snabbt in i kreativa tankeutbyten i smågrupper. Först trevande och lite försiktigt famlande, så där som det lätt blir i en ny grupp och en lite okänd situation. Högt och lågt, vitt och brett började så sakta blandas i en kreativ process. Och ett genuint utbyte tog fart mellan jämlika människor oavsett roll, bakgrund, status eller ålder. Fokus låg på att tänka nytt och innovativt. Men samtidigt se den egna verkligheten med dess utmaningar och möjligheter och låta den flyta ihop med andras verkligheter.

Vad det blev av det hela? Ja, förutom ett antal spännande ”innovationsfrön” som eventuellt får växa till sig och bli riktiga produkter eller tjänster så småningom, blev det på sitt sätt en helt oförglömlig dag med många nya tankar. Tankar som jag tar med mig in i min egen vardag där jag finns och verkar.

Och så funderar jag på om det kan finnas en marknad för digitalt kommunicerande soptunnor som underlättar logistikplanering för sophämtning på landsbygden och i sommarstugeområden…


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1963